کامپاند پلیمری
کامپاند پلیمری یکی از انواع افزودنیهای پر مصرف در صنایع تولیدی پلیمر است.در یک تعریف دقیق تر، کامپاند پلیمری به مخلوط یک یا چند مواد پلیمری با پایه مشخص جهت مصارف مختلف می باشد که به منظور افزایش خواص فیزیکی، مکانیکی و حرارتی و… مورد استفاده قرار می گیرد.فرآیند تولید کامپاند مانند سایر محصولات پلیمری از طریق دستگاههای اکسترودر و فرآیند اکستروژن صورت میگیرد. هر کدام از انواع کامپاند، ویژگیها، خواص و کاربرد متفاوتی دارند. این کامپاندها عموماً به شکل گرانول، تولید شده و مورد استفاده در ترکیبات محصولات پلیمری مختلفی قرار میگیرند.بحث صرفه جویی در هزینه و زمان از مواردی هستند که با استفاده از کامپاند میتوان به صورت قابل توجهی در آنها عملکرد کاهشی مناسبی داشت.
به عبارت دیگر، کامپاند مهندسی شامل مخلوطی از چند نوع مواد پلیمری با افزودنیهایی خاص جهت تولید و بهبود ساختار و خواص محصول نهایی می باشد. مهمترین انواع کامپاند شامل کامپاندهای پلیاتیلن و پلی پروپیلن ، ای بی اس می باشد که در صنایع مختلف کاربرد دارند.از کاربردهای کامپاند پلیمری میتوان به مواردی مانند ساخت لولههای آبرسانی فشار قوی، تولید قطعات و لوازم خودرو، لوازم الکتریکی لوله های آب رسانی و فاضلاب ، صنعت ساختمان سازی ، صنایع بسته بندی ، کف پوش های چوب پلاستیک ، تجهیزات ازمایشگاهی ، اسباب بازی ها ، در صنایع خودروسازی و همچنین انواع ظروف یکبار مصرف اشاره کرد.
کامپاندهای پلیمری به عنوان جایگزین درصد قابل توجهی از مواد اولیه جهت کاهش قیمت تمام شده محصول نهایی و همچنین ایجاد خواص ویژه در تولید محصولات پلاستیکی مورد استفاده قرار می گیرد و از آنجایی که کامپاند ها نسبت به مواد اولیه خام قیمت پایینتری دارند ، ارزانی نسبی این گرانول مورد توجه بسیاری از تولید کنندگان محصولات پلاستیکی قرار گرفته است.
اصلیترین تفاوتی که میان کامپاند و مستربچ وجود دارد ، به این موضوع مرتبط است که نمیتوان مستربچ را به صورت تنها مورد استفاده قرار داد و حتما باید مستربچ را با درصد مشخصی به پلیمر پایه اضافه نمود و حتما باید به عنوان ماده افزودنی از آن استفاده کرد. به عبارتی دیگر ، مستربچ ، یک افزودنی است که به پلیمر پایه اضافه میشود تا خواصی از قبیل رنگدهی یا خواص دیگر را به آن اضافه کند ، ولی کامپاند تولید شده با خواص مورد نظر ، به طور مستقیم و به تنهایی و بدون هیچگونه ترکیب اضافه ای وارد دستگاه میشود تا محصول نهایی تولید شود ؛ و نیازی به اضافه کردن مستربچ و افزودنی دیگری نمی باشد.
یکی از اساسیترین مسائلی که باید در مورد کامپاند های پلیمری مورد توجه قرار گیرد ، توزیع و پخش مناسب آن است. اگر توزیع درست و متوازن مواد افزودنی به پلیمر پایه انجام نگیرد ، باعث میشود که محصول نهایی تولید شده از کیفیت مناسبی برخوردار نباشد. کامپاند ها به دلیل آماده سازی کامل با فرمولاسیون خاص و مشخص و استفاده به صورت 100 درصدی موجب تولید محصولاتی یکنواخت و با کیفیت می گردد.
یکی دیگر از مزایای استفاده از کامپاند ، اختلاط و ترکیب مواد همگن با نسبت معینی با یکدیگر و فرمولاسیون مشخص می باشد ، که همین امر موجب برطرف شدن مشکلاتی همچون ذوب نشدن یک دست مواد ، نداشتن اختلاف دمای ذوب چند مواد ترکیب شده با یکدیگر که اهمیت بسیار زیادی در افزایش کیفیت محصول نهایی دارد می باشد.
استفاده از کامپاندها مزایای فراوانی برای تولیدکنندگان دارد که منجر به تسهیل و تسریع فرآیند تولید میشود. از مهمترین مزایای این محصول میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از مواد اولیه یکنواخت در ساخت و تولید
- مقاومت بالا در برابر نور خورشید
- قیمت مناسب و رقابتی در بازارهای داخلی و خارجی
- کیفیت ثابت و مطلوب محصول
- استفاده 100 درصدی از کامپاند به جای مواد اولیه
- پخش یکنواخت در داخل دستگاه و محصول نهایی
- راحتی و آسان بودن روشهای استفاده از کامپاند نسبت به مستربچ
- از بین رفتن خطای انسانی در ترکیب چند نوع مستربچ و افزودنی با مواد پایه
- دمای ذوب مشخص کامپاند
- اجزای ترکیب به نسبت معینی وجود دارند
- ترکیبی همگن دارد
- ذرات ترکیب کامپاند یک نوع هستند
- یک ترکیب از یک یا چند اتم از عناصر یکسان یا متفاوت ساخته شده است
- در یک ترکیب ، عناصر به نسبت جرم ثابتی وجود دارند